Tietojohtamisen professori luottaa yhteistyöhön ja innostuu uuden kehittämisestä

Kuva: Studio Terho / Fulbright Finland

 

Tietojohtamisen professori Kirsimarja Blomqvist esiintyi MLP:n valmentajaverkoston Luottamusseminaarissa 24.5.2018. Tässä haastattelussa hän kertoo yliopistouransa vaiheista ja siitä, mistä innostus luottamuksen tutkimiseen lähti.

 

“Minulla on ollut yliopistolla uusien ideoiden tuojan ja kehittäjän rooli”, kertoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston tietojohtamisen professori Kirsimarja Blomqvist. Hänet tunnetaan paitsi tietojohtamisen, myös luottamuksen tutkijana, joka pyrkii edistämään tieteen vaikuttavuutta puhumalla tutkimustuloksista aktiivisesti yritysmaailmassa.

 

Yhteistyöhön ja innovatiivisuuteen uskova tutkija on työskennellyt luottamuksen parissa 90-luvun puolivälistä saakka eikä usko, että innostus laantuisi vielä eläkepäivilläkään. “Sattuma, kiinnostus ja intohimo kantavat”, toteaa Blomqvist, joka päätyi nykyiselle uralleen juurikin sattumusten kautta.

 

Lama-aika herätti kiinnostuksen luottamukseen

 

Blomqvistin kiinnostus luottamukseen heräsi ensimmäistä kertaa, kun hän työskenteli Varsinais-Suomen kasvuyritysten parissa 90-luvun alussa. Kansainvälistä markkinointia opiskellut Blomqvist suunnitteli vientirengaskonseptia eli keinoja siihen, miten kasvuyritykset saataisiin hakemaan kansainvälisille markkinoille lama-aikana.

 

Blomqvist kiersi tuolloin noin 130 yrityksessä. Hän huomasi, että teollisuusyrityksille kansainvälisen bisneksen ja kasvun hakeminen oli huomattavasti helpompaa kuin tietointensiivisille yrityksille. ”Siitä nousi esille luottamus: yritykset, joiden osaaminen on aineetonta, tarvitsivat luottamusta saadakseen kumppaneita, asiakkaita ja rahoitusta”, hän muistelee.

 

Mukana kauppatieteellisessä tiedekunnassa jo ensimetreillä

 

Blomqvist nautti työstään liike-elämässä, mutta päätti perhesyistä muuttaa Lappeenrantaan. Kaupunkiin oli juuri perustettu kauppatieteellinen tiedekunta, ja vaikka Blomqvist ei ollut suunnitellut lähtevänsä akateemiselle uralle, hän haki assistentin paikkaa. Sen saatuaan hän pääsi heti mukaan laaja-alaiseen kehitystyöhön.

 

”Meillä ei ollut vielä edes opinto-opasta ja saimme suunnitella kaiken ihan alusta. Rakensimme ensimmäisen kansainvälisen MBA-ohjelman ja kansainvälisen kesälukukauden. Lisäksi reissasin ulkomaisten opiskelijoiden kanssa suomalaisissa yrityksissä”, professori kertoo yliopistouransa alkumetreistä.

 

Yhteistyön organisointi vei tietojohtamisen pariin

 

Kului joitain vuosia ennen kuin Blomqvist alkoi työskennellä luottamuksen parissa. Hän lopetti kansainvälisen markkinoinnin assistentin työt ja siirtyi aluekehitysrahaston riskirahoittajaksi, mutta palasi tauon jälkeen yliopistolle kehittämään monitieteistä tutkimusyksikköä.

 

Blomqvist työskenteli useita vuosia osa-aikaisesti Soneran teknologia- ja kehitysyksikössä ja alkoi samaan aikaan tehdä väitöskirjaansa kasvuyritysten ja isojen teknologiafirmojen välisestä luottamuksesta. Hän halusi selvittää mikä merkitys teknologialla ja erilaisilla yrityskulttuureilla luottamuksen rakentumisessa oli.

 

Yliopiston monitieteisen tutkimusyksikön johtaminen sai Blomqvistin kiinnostumaan erityisesti tietojohtamisesta: “Yritin ymmärtää, miten eri alojen asiantuntijoita voisi saada tekemään yhteistyötä sekä yliopiston sisällä että ulkomaailman kanssa. Luin paljon teoriaa ja tutkimusta ymmärtääkseni, miten asiantuntijoiden yhteistyö voisi toimia käytännön näkökulmasta.” Innostus vei mukanaan, ja väiteltyään tohtoriksi Blomqvist sai vastuulleen tietojohtamisen professuurin.

 

“Luottamus on kiitollinen tutkimusaihe”

 

Luottamuksen ja tietojohtamisen lisäksi Blomqvist tutkii myös innovaatioita, verkostoja sekä uusia organisoitumisen muotoja. Hän kokee, että yritysyhteistyö tarjoaa aitiopaikan uusien tutkimusaiheiden löytämiselle, sillä eri ilmiöitä pääsee havainnoimaan jo varhaisessa vaiheessa. Esimerkiksi idea luottamuksen tutkimiseen virtuaalikontekstissa syntyi alun perin, kun Blomqvist oli puhumassa erään suomalaisyrityksen tilaisuudessa.

 

Luottamus on ollut Blomqvistin mielestä ylipäätään hyvin kiitollinen tutkimusaihe. ”Luottamus liittyy kaikkeen. Aina löytyy jotain uutta mitä pitää ymmärtää siitä ilmiöstä: Suomessa soteuudistus ja globaalisti tietotyön murros ja digitalisaatio”, hän toteaa.

 

Vahva halu vaikuttaa yhteiskuntaan

 

Tietojohtamisen professori ei kuitenkaan ajattele olevansa ”puhdas tutkija”, sillä vuorovaikutus tiedemaailman ja yhteiskunnan välillä on hänelle tärkeää. Blomqvist haluaa viedä tietoa käytäntöön ja tehdä yhteistyötä yli organisaatiorajojen. “Olen parhaimmillani, jos minulla on vapautta toimia. Silloin pystyn myös tuoda omaan organisaatioon enemmän”, hän sanoo.

 

Tällä hetkellä Blomqvist suunnittelee lähialueensa sosiaali-, terveys- ja sivistyspuolen johtajien kanssa luottamukseen ja tietoon pohjautuvaa verkostojohtamisen mallia. Tavoitteena on lisätä lasten ja perheiden hyvinvointia. ”He haluavat yli sektorirajojen miettiä, miten he voivat käyttää asiantuntemustaan ja miten saadaan oikeaa apua oikeaan aikaan paikalle. Se on todella mielekästä työtä, jossa voi käyttää kaikkea tietojohtamisen osaamista ja heidän osaamistaan”, Blomqvist kuvailee.

 

 

Teksti: Anne-Mari Ala-Kuha