”Pidän hänestä.”

MLP:n toimitusjohtaja Sami Jalonen pohtii, mitä erilaisuuden hyödyntäminen työpaikoilla edellyttää.

 

Kävin juuri keskustelun erään organisaation johtoryhmään kuuluvan henkilön kanssa. Hän oli ajautunut hankauksiin kollegansa kanssa. Molemmat tuntien, en ihmettele yhtään. Sopan resepti on liiankin yksinkertainen. Se on kuten Jack Sparrow totesi Will Turnerille elokuvassa Pirates of the Caribbean, Kuolleen miehen kirstu: ”Pidän siitä. Se on yksinkertainen ja helppo muistaa”.

 

Resepti on i ja CD. Ja se on oikeasti siinä. Enempää selityksiä ei tarvita. Jokainen, joka tunnistaa nämä kirjaimet käyttäytymistyyleiksi, tietää mitä siitä tulee, kun laittaa nämä kaksi tyyliä, ihmistä yhteen. Niin kauan kuin juodaan kahvia, kaikki on hyvin, mutta kun ruvetaan töihin, tilanne muuttuu. On totta, että kärjistän, silti tässä tarinassa on liiankin paljon totta.

 

Eri DiSC-tyylit törmäyskurssilla

 

Mutta palataanpas takaisin tähän suomalaiseen organisaatioon. CD (tunnontarkka-hallitseva) on kehitysjohtaja, joka tietää, mitä haluaa, on tarkka ja näkee pikkuasiat ja osaa puuttua niihin. Tekee, mitä lupaa ja kaiken ajallaan. Jos joku ei toimi, hän korjaa tilanteen hienovaraisesti nostattamatta myrskyä, koska välttelee hallitsemattomia tunnetiloja. Mutta ennen pitkä kuppi menee nurin ja näin siinä tapahtui tälläkin kertaa.

 

i (vaikuttava) on jotain aivan muuta. Hän haluaa säilyttää myönteisen ja optimistisen asenteen, olettaa aina ihmisistä hyvää ja haluaa nähdä vaikeimmissakin tilanteissa positiiviset puolet. i:llä on paljon energiaa, mikä vain lisää tarvetta ilmaista mielipiteitä ja tunteita avoimesti ja vilkkaasti.

 

i toimi tavalla, joka sai CD:n lopulta suuttumaan. Ja kun CD suuttuu, siitä on leikki kaukana. Asiat korjataan silloin jämäkästi: i:n on opittava pitämään lupauksensa, pysymään aikatauluissa ja tekemään asiat kerralla valmiiksi. Ei riitä, että aloittaa hienoja hankkeita, ne pitää myös saada maaliin. Turhat puheet pois. Ei tämä ole mikään sirkus tai komediateatteri!

 

Ei riitä, että asiat ovat pintapuolisesti hyvin

 

Annoin muutaman vinkin, asianomaiset keskustelivat ja päästiin taas palan matkaa eteenpäin. Mikään ei korjaantunut hetkessä, mutta voidaan ainakin todeta John C. Maxwellin sanoin, että ”kaaduttiin eteenpäin”. Aika parantaa  ̶  vai parantaako sittenkään?

 

On nimittäin suuri riski, että tilanne jää kytemään. Näin siksi, että lähes aina sammutamme vain sireenin ja kun äänet hiljenevät, uskomme kaiken olevan taas kunnossa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osaamme kyllä puuttua väärään käyttäytymiseen, mikäli se näkyy ja kuuluu. Mutta entäpä, jos väärä käyttäytyminen onkin jotain sellaista, mitä on vaikea havaita?

 

Erilaisuuden hyödyntäminen vaatii luottamusta ja yhteisymmärrystä

 

Todellisuudessa ollaan siis vasta puolessa matkassa. On totta, että i-tyylin edustajat joutuvat usein katsomaan peiliin ja tekemään korjausliikkeitä. Mutta pitkässä juoksussa tarvitsemme kuitenkin niitä, jotka eivät osaa ajatella kaikkea loppuun saakka, saatikka aina noudattaa yhteisesti sovittuja pelisääntöjä. Ratkaisu ei ole siinä, että kaikki saavat vapaasti toimia tavallaan, vaan erilaisuutta tulee osata johtaa. Sitä voi hyödyntää yhteiseksi parhaaksi vain, jos luottamus on kohdallaan ja kaikki puhuvat samaa kieltä, eli ymmärtävät toisiaan.

 

Aito luottamus tekee tiimin

 

Luottamus on mahdollista silloin, kun tunnemme toisemme. Ja tässä luottamuksella ei tarkoiteta sitä perinteistä luottamusta, vaan Patrick Lencionia mukaillen, ”haavoittuvuuteen perustuvaa luottamusta”. Aito luottamus mahdollistaa sen, että olemme samalla puolella. Pyrimme yhteiseen tavoitteeseen, vaikka toimimme eri tavoin. Se mahdollistaa haastamisen ja sitoutumisen silloinkin, kun ratkaisu ei miellytä. Kun luottamus on riittävällä tasolla, voi sanoa virheen tehneestä tiimiläisestä, kuten vara-amiraali Holdo totesi Leialle varsin energisestä kapteenista viimeisimmässä Tähtien sota -elokuvassa kapteenin jätettyä noudattamatta selkeitä ohjeita: ”Pidän hänestä”.

 

 

Patrick Lencionin luottamukseen pohjautuvaan tiimimalliin voit tutustua täällä.