Kun tulet tiettyyn ikään, et voi oppia enää mitään!

Vanha koira ei oppi uusia temppuja

Jo näin lyhyellä koronakokemuksella uskallan todeta, että tuo vanha tuttu sanonta ei pidä paikkaansa. Ei pidä muuten moni muukaan, kuten joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Tai joka onnen löytää, se onnen kätkeköön. Ja näitä riittää.

Kuka ihme meille on tämmöisiä opettanut? Kuka on sanonut, että kun tulet tiettyyn ikään, et voi enää oppia mitään? Muodikkaasti voisi todeta, että ’fake news’.

Teamsit ja Zoomit

Suomi on siirtynyt verkkoon nopeammin kuin kukaan osasi koskaan uneksia. Emme ehkä tiedä kaikkea, mitä tästä seuraa, mutta ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Haluan vilpittömästi uskoa, että Teamsit ja Zoomit vievät meidät uudelle aikakaudelle, jossa ihminen on enemmän ihminen ja kone on enemmän kone.

Mitä nämä suorastaan liturgiset sanat ja lauseet tarkoittavat? Voidaanko jo tässä vaiheessa nähdä merkkejä uusista toimintatavoista? Nostan seuraavassa esiin parikin asiaa, joihin koronakevät tulee suurella todennäköisyydellä vaikuttamaan.

Perinteinen toimistotyö ei sittenkään ole ainoa vaihtoehto

Onko toimistossa, keskellä hälyä ja häiriöitä, ilman omaan työpistettä tehty työ enää kunnon työtä ensinkään?

1.- Etätyö on uusi normaali – myös epäilijöille. Juttelin hiljan erään ison pörssiyhtiön työntekijän kanssa, joka kertoi, että heillä meni kokonaista kahdeksan vuotta ymmärtää, että kotoa käsin tehty etätyö on ihan oikeaa työtä. Nyt etätyö on monelle lähes pakko, mikä synnyttää varmuudella kysymyksen, että onko toimistossa, keskellä hälyä ja häiriöitä, ilman omaan työpistettä tehty työ enää kunnon työtä ensinkään.

2.- Kokoukset, siis sellaiset livekokoukset, ovat tärkeä osa työelämää. Tosin niitä on usein liikaa, eikä ole lainkaan taattu, että niissä syntyisi aitoa kohtaamista. Päinvastoin, ihmiset juoksevat kokouksesta toiseen enemmän tai vähemmän valmistautumatta, eivät keskity keskinäiseen vuorovaikutukseen tai saatikka aitoon kommunikaatioon. Nyt kun perinteisiä kokouksia ei voi enää vanhaan malliin pitää, joudumme aivan eri tavalla keskittymään ja olemaan mukana.

Aito "monipaikkainen" toimintakulttuuri

En väitä, että kaikki siirtyy verkkoon, mutta olen hyvin varma siitä, että osaamme tämän kaiken jälkeen paremmin arvioida, mitä kannattaa tehdä, miten ja missä. Syntyy aito ”monipaikkainen” -toimintakulttuuri, jossa rakennamme luottamusta aitojen kohtaamisten kautta ja sovimme asioista sekä livenä että verkossa – tilanteen mukaan – missä ikinä olemmekaan. Yrityksen toimisto ja kokoushuone on siis enää vain yksi osa tätä kokonaisuutta. Joillekin tämä on jo tuttua, mutta isolle osalle meistä tilanne on varsin uusi.

On ollut mielenkiintoista havaita, että oma tapa toimia, jonka piti olla niin hyvä ja tehokas, ei ehkä ollutkaan se ainoa oikea toimintatapa. Vanha koira voi sittenkin oppia uusia temppuja.