Patrick Lencioni

Kuka on Patrick Lencioni?

Yhdysvaltalainen menestyskirjailija ja konsulttiyritys The Table Groupin perustaja Patrick Lencioni on kotimaansa kysytyimpiä puhujia. Sen lisäksi hän on kiertänyt ympäri maailmaa kertomassa terveen yrityskulttuurin rakentamisesta jo 15 vuotta.

Tästä teemasta hän tulee puhumaan myös Nordic Business Forumissa 3.10.2017. Mihin Lencionin suosio perustuu ja miksi hänen ajattelunsa voi mullistaa yrityselämän myös Suomessa?

 

Tiimipelaajien puolestapuhuja

 

Lencioni on uransa aikana julkaissut 11 kirjaa ja useita artikkeleita muun muassa johtajuudesta, organisaatiokulttuurin ongelmista, avoimuudesta ja luottamuksen merkityksestä.

 

Klassikoksikin tituleerattu Viisi toimintahäiriötä tiimissä (2002) sekä Lencionin uusin teos Paras mahdollinen joukkuepelaaja (2016) edustavat hyvin hänen työnsä ydinsanomaa: organisaatioiden menestys on pohjimmiltaan riippuvainen toimivista tiimeistä. Lencionin mukaan mikään määrä tietoa, kokemusta ja taitoa ei johda hyviin tuloksiin ilman toimivaa vuorovaikutusta ja aitoa sitoutumista.

 

Sen lisäksi, että Lencioni luennoi toimivien tiimien ja hyvien tiimipelaajien ominaisuuksista, hän pyrkii myös havahduttamaan kuulijoitaan siihen, että aito tiimityö on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys.

 

Luottamuksen voima

 

Puhuessaan toimivasta ryhmädynamiikasta Lencioni korostaa luottamuksen ja avoimuuden merkitystä. Poikkeuksellista on, ettei Lencioni puhu luottamuksesta, joka liittyisi kykyyn ennakoida toisen ihmisen teot ja reaktiot. Hän peräänkuuluttaa paljon syvemmälle menevää tapaa olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa: Lencionin uraauurtavassa ajattelussa luottamus edellyttää oman haavoittuvuuden paljastamista.

 

Omien vajavaisuuksien avoin myöntäminen ja tietynlainen paljaus muiden edessä rakentavat luottamuksen, jonka pohjalta voidaan toimia yhdessä mahdollisimman tehokkaasti. Erinomaisen tiimityön tulokset näkyvät paitsi organisaation ilmapiirissä, myös sen taloudellisissa tuloksissa.

 

Terveempää yrityskulttuuria

 

Tiimityö ja luottamus linkittyvät osaksi isompaa kokonaisuutta, tervettä yrityskulttuuria, jonka arvostettuna asiantuntijana Lencioni tunnetaan. Hänen asiakkaisiinsa lukeutuu laaja kirjo Fortune 500 -suuryrityksiä, järjestöjä kuin myös seurakuntia ja urheilujoukkueitakin.

 

Mukaansatempaava tarinankertoja

 

Lencionin menestyksen salaisuus piilee paitsi hänen tarinankerronnan taidoissaan, myös siinä, että hän muistuttaa yleisöään yksinkertaisista mutta oleellisista perusasioista, jotka helposti unohtuvat yritysmaailmassa. Esimerkiksi todellinen sitoutuminen yhteistyöhön ja periksiantamattomuus sen suhteen eivät ole välttämättä kovassa huudossa organisaatioiden arjessa, mutta niiden varaan todellinen muutos Lencionin mukaan rakentuu.

 

 

MLP Modular Learning Processes yhteistyökumppaneineen isännöi 4.10. kutsuvierasseminaaria Helsingissä, jossa Patrick Lencioni esiintyy.  

Tässä harvinaislaatuisessa Lencionin Euroopan matkan ainoassa yksityistilaisuudessa hän kertoo lisää The Five Behaviors (suom. Yhtenäisen tiimin viisi toimintatasoa) -mallin taustasta ja toimivuudesta. Lisätietoja seminaarista ja tilaisuuden kutsuista MLP:n asiakaspalvelusta.

Video ja kuvat: The Table Group

Teksti: Anne-Mari Ala-Kuha