Inka Huttunen rakastaa valmentamista ja ihmisten oivalluttamista

Sertifioitunut Everything DiSC -valmentaja Inka Huttunen on monipuolinen osaaja ja valoisa persoona, joka i-tyylilleen uskollisena innostuu muiden hyvästä fiiliksestä.

 

Valmentaminen vei mukanaan

 

Inka Huttusen kipinä valmentamiseen syttyi 20 vuotta sitten, kun hän pääsi mukaan silloisen työpaikkansa, Radisson-hotelliketjun, Esimiesvalmennuksen valmentaja -koulutukseen. ”Radissonilla oli jo silloin ymmärretty, että ihmisiä kasvattamalla ja kehittämällä saadaan paljon aikaan”, Huttunen kertoo. ”Valmennus oli hyvin konseptoitu ja sain paljon hyviä eväitä valmentajamatkalleni.”

 

Siitä lähtien valmentaminen on ollut osa Huttusen työtä, niin kotimaassa kuin Ruotsissa, Baltiassa ja Yhdysvalloissakin. Uransa aikana Huttunen on valmentanut muun muassa asiakaspalvelun, myynnin ja johdon henkilöitä, usein myös ruotsiksi ja englanniksi.

 

Kaksi vuotta sitten Huttunen toteutti unelmansa ja siirtyi kansainvälisen ohjelmistotalon varatoimitusjohtajan työstä täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Hän kokee, että ratkaisu oli onnistunut: Optimal Human Capital -nimisen yrityksen perustaminen on hänen mukaansa ollut “paras matka ikinä”.

 

Inkan asiakkaat ovat innoissaan DiSC-vuorovaikutustyökaluista

 

Mikä valmentamisessa sitten inspiroi Huttusta? ”Se ilo, kun näkee ihmisten oivaltavan uusia asioita”, hän toteaa empimättä ja jatkaa: ”Kun näkee, että jollekulle tulee hyvä fiilis tai oivallus, tai hän saa käyttöön työkalun, joka oikeasti toimii.”

 

Valmennuksissa nämä oivallukset liittyvät keskeisesti vuorovaikutukseen. Huttunen pitää sitä äärimmäisen tärkeänä: ”Uskon, että vuorovaikutuksen rooli korostuu tulevaisuudessa. Meillä ihmisillä on uniikki kyky empatiaan ja hyvään vuorovaikutukseen, toisin kuin koneilla.” Hän on varma, että tekoälyn aikakaudella juuri vuorovaikutusosaajat tulevat työllistymään.

 

Vuorovaikutusongelmiin Huttuselta löytyy ratkaisu: ”Meillä pitäisi olla kansallinen DiSC-ohjelma”, hän ehdottaa pilke silmäkulmassa. ”Jokaisen pitäisi tehdä DiSC 20-, 40- ja 60-vuotiaana, jotta näkisi millainen on ollut nuorena, ja miten elämä on muokannut eläkeikään mennessä”, hän hahmottelee.

 

WoL-profiilin vankka tutkimustausta vakuuttaa valmentajan

 

Huttusen käyttämiä työkaluja ovat Everything DiSC -tuoteperhe ja erityisesti siihen kuuluva Work of Leaders -johtamisprofiili. Kokenut valmentaja on tyytyväinen valintaansa: ”WoL on fantastisen hyvä työkalu”, hän toteaa lyhyesti ja ytimekkäästi.

 

Work of Leaders perustuu kattavalle kuuden vuoden tutkimus- ja tuotekehitystyölle. Nimenomaan tämä on vakuuttanut Huttusen: ”Validiteetti ja reliabiliteetti ovat kunnossa. WoL-malli ottaa huomioon kaikki osa-alueet, jotka onnistuneessa johtamisessa tuleekin huomioida: vision luomisen, sitouttamisen ja toimeenpanon.”

 

Johtajien haasteena asioiden loppuun saattaminen

 

Valmennuksia tehdessään Huttunen on huomannut, että suomalaiset johtajat ovat hyviä luomaan visioita, mutta muut johtamisen osa-alueet saattavat kaivata parantamista.

 

”Toimeenpanossa ja loppuun saattamisessa on kehittämisen varaa, jos laajasti yleistetään. On paljon yksilöitä, jotka ovat niissä erinomaisia, mutta usein tahdotaan jo innostua seuraavasta asiasta ja siirtyä uuteen projektiin, kun vielä tarvitsisi jaksaa johtaa maaliin se edellinen”, hän kuvaa johtamiseen liittyviä haasteita.

 

Johtajuusprofiilista käytännön vinkkejä valmennettaville

 

Huttunen on käyttänyt Work of Leaders -profiilia asiakkaidensa kanssa rekrytoinnin soveltuvuusarvioinnissa sekä esimiestyön kehittämisessä. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee noin vuoden kestäneen esimiesvalmennuksen, jossa ryhmä teki Work of Leaders -profiilit ja niihin liittyviä harjoituksia.

 

”Ihmiset kokivat sen erittäin hyödyllisenä oman johtamisen kehittämisen työkaluna. He pystyivät näkemään, mikä sen hetkinen tilanne oli ja mitä jatkossa kannattaisi tehdä”, kertoo Huttunen osallistujien arvioista.

 

Hän itse arvostaa Work of Leaders -profiilin sisältämiä käytännön vinkkejä, jotka helpottavat valmennettavien arkea työpaikalla. Huttusen mukaan Work of Leaders on kokonaisuutena erinomainen, koska se on sekä teoreettisesti vahva että käytännönläheinen. “Se vaan yksinkertaisesti toimii!”, hän kiteyttää.

 

 

Work of Leaders -profiiliin voit tutustua tarkemmin täällä

Lisätietoa Optimal Human Capital -yrityksestä

 

 

Teksti: Anne-Mari Ala-Kuha