Alko – DiSC työhyvinvoinnin kehittämisessä

Työhyvinvointi strategian ytimessä

– Tavoite on olla Suomen paras työyhteisö, toteaa Alkon henkilöstön kehittämispäällikkö Anu Henttonen. Päämäärä on selvä, mutta sen saavuttaminen ei tapahdu helposti.

Yli 2 600 hengen työyhteisössä työhyvinvointihanke on mittava ja kestää pitkään. Alkon ILONA-työhyvinvontihankkeen on suunniteltu kestävän kahdeksan vuotta. Hanke jakaantuu alaprojekteihin, joista yksi on nimeltään Työhyvinvoinnin johtaminen.

– Olemme kehittäneet oman työhyvinvointimallin, jotta ymmärtäisimme riittävän laaja-alaisesti, mistä työhyvinvoinnissa on kyse, Henttonen toteaa.

Koko henkilöstön mukaan ottaminen harvinaista

Valmennusten sisällöt ja menetelmät on mietitty todella tarkkaan. Henttonen myöntää, että on harvinaista, että koulutusta annetaan koko henkilöstölle näinkin suuressa organisaatiossa. ILONA-hankkeen myötä se oli mahdollista.

– Keskiössä ovat kuitenkin edelleen esimiehet, sillä työhyvinvoinnin näkökulmasta juuri esimiehet ovat kriittisessä asemassa. Valmennusyhteistyökumppanin valinta onnistui hyvin. EverythingDiSC®:in käyttöön sertifioituneet MIF Management Institute of Finlandin henkilöstövalmentajat ovat saivat hyvää palautetta muun muassa opitun hyödyntämisestä työssä.

DiSC:illä kiinni tiimiläisten erilaisuuteen

– Olimme myös oman yksikkömme kanssa tiimivalmennuksessa. Se oli konkreettista. Saimme henkilökohtaiset DiSC®-profiilit ja niiden kautta työstimme tiimien kehittämissuunnitelmia.

– Vaikka tämä hanke kokonaisuudessaan tähtääkin työhyvinvoinnin ymmärryksen lisäämiseen, tavoitteena on saada myös työkaluja. Esimerkiksi erilaisuuteen on vaikea päästä käsiksi ilman toimivia työkaluja. Nyt niitä saatiin, ihan konkreettista kotiin vietävää, Henttonen kiteyttää.

Työhyvinvoinnin mittarit

Tärkeä ulottuvuus ILONA-hankkeessa ovat työhyvinvointia mittaavat tavoite- ja seurantamittarit.

Mitattavana on monia asioita, muun muassa sitoutumista, esimiestoimintaa, eläköitymisen keski-ikää ja työkyvyttömyysmaksuluokkaa. Viime aikoina mittarit ovat kehittyneet hyvään suuntaan kautta linjan. Trendi on positiivinen.

Kehittämistä täydellä sydämellä

– Yksi tärkeä syy on varmasti se, että työhyvinvointi on strategian ytimessä ja johto ja muu henkilöstö ovat jo pitkään olleet aidosti sitoutuneita työhyvinvoinnin kehittämiseen. Nyt pitkäjänteinen kehittämistyö tuottaa tulosta. Panostaminen pitää tehdä täydellä sydämellä, Alkon henkilöstön kehittämispäällikkö Anu Henttonen summaa.