Ai ai ja voi voi…vai NYT ON AIKA KEHITTÄÄ!!

Ai, ai ja voi voi...vai NYT ON AIKA KEHITTÄÄ!!

Aikoinaan opiskelukavereiden kanssa naureskeltiin, että jokaisen tulevan (laskenta)ekonomin oli kehitettävä vähintään yksi uusi, oma tunnusluku yrityksen menestymistä mittaamaan. Ja onhan niitä syntynytkin vuosien varrella. Nimeään muuttaneen entisen Balance Consultingin listauksestakin niitä löytyy kymmeniä. https://www.almatalent.fi/tietopalvelut/tunnuslukuopas

Nyt kun ajat ovat normaalia vaikeammat, huomaa, että tilanteen hahmottamiseen riittää kolme tunnuslukua; liikevaihto eli käykö kauppa, liiketulos eli syntyykö voittoa ja kassavarat eli riittääkö rahat. Itseasiassa olen pärjännyt noilla kolmella koko yritysjohtaja ja sittemmin yrittäjä urani. Rahojen riittävyys ohjaa kasvutavoitteita ja raamittaa myös riskinottoa.

Käytännössä hyväksi havaittu nyrkkisääntö, että kassapuskurin on riitettävä kolmen kuukauden kulujen maksuun. Se antaa aikaa sopeuttaa toimintaa ja järjestellä palikoita tilanteen vaatimaan järjestykseen.

Erilaisuutta tarvitaan

Olen seurannut pitkään hyvän ystäväni yritystoimintaa. Hän on erittäin innovatiivinen, nopea toimissaan ja aivan ylivoimainen verkostoituja. Haasteena on vain se, että kun asia on keksitty ja laitettu alulle, niin mielenkiinto tekemiseen on jo seuraavassa loistavassa ideassa. Elämään ovat jääneet ne ideat, joihin on löytynyt jo alkuvaiheessa hyvä toteuttaja viestikapulan vastaanottajaksi.  Moni noista ideoista on hiipunut alkuinnostuksen jälkeen.  Kaikissa on kuitenkin yhteinen piirre.  Mehumatematiikka.  Vaikka laskelmat ovat monesti vain omassa päässä, niin näppituntuma tekemiseen on niin vahva, ettei suuria tappioita ole päässyt syntymään. Ja isoimmissa hankkeissa ymmärrys toimii taloudenohjauksen ja budjetointiavun hankkimiseksi ammattilaisilta, joilla on luontaisemmat taidot laskelmien tekemiseen. Samalla konkretisoituu hyvin toimivan tiimin merkitys. Erilaisuutta tarvitaan ja toimintatapojen yhteensovittaminen mahdollistaa menestymisen. Kaiken perustana on keskinäinen luottamus ja kyky ratkaista ristiriitoja yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Nyt keväällä 2020 tarvitaan noita innovaattoreita näkemään uusia mahdollisuuksia ja luomaan uskoa. Ja tarvitaan myös realisteja raamittamaan toimintaa muuttuneeseen tilanteeseen. Näihin molempiin on niin Business Finlandin kuin ELY-keskusten rahoitustuki tullut madaltamaan tekemisen kynnystä. Ja vaikka tukirahoitusta ei tulisikaan, toiminta on istutettava uuteen normaaliin.

Pandemiasta selviytyy valtaosa yrityksistä

 

Kun kirjoitan tätä 27.4.2020, alkaneita lomautuksia oli 164 000 ja lisää on tulossa. Ihmettelen, miten täysin olematonta on ollut keskustelu henkilöstön kouluttamis-  ja kehittämismahdollisuuksista muuttuvassa tilanteessa. Ei kaikilta ole liiketoiminta loppunut. Pandemiasta selviytyy valtaosa yrityksistä. Monissa ammateissa on opittu etätyöhön ja huomattu sen edut.  Opeteltavana on kuitenkin uudet tekemisen tavat ja tiimitoiminnan muodot. On unohtunut, että kouluttamiskynnystä madaltaa ELY-keskusten merkittävä tuki olemassa olevan henkilöstön kehittämiseen. Työnantajani MLP on vuosien mittaan ollut toteuttamassa lukuisia ELY-keskuksen osarahoittamia Täsmäkoulutuksia, joissa julkista rahaa saadaan yrityskoosta riippuen 50-70 % syntyneisiin kustannuksiin. Uskallan kutsua MLP:tä muutosjohtamisen ammattilaiseksi. Valmennukseksi kutsuttava muutosprosessi voidaan toteuttaa nyt eristyksen aikoina etänä ja tilanteen normalisoitumisen myötä myös monimuoto-oppimisena. Toteutukset voivat olla järkevissä puolen päivän moduuleissa, joka helpottaa töiden järjestelyjä. Paketti on sen verran tukeva ja voidaan jaksottaa pidemmälle ajalle, että aitoa oppimista tapahtuu ja tuloksia voidaan mitata. MLP:n kokemuksen mukaan noin 20 henkilön ryhmä on toimivin tässä kehittämismuodossa. Ryhmiä voi olla useampia samasta organisaatiosta.  MLP:n toteuttamat, suurimmat hankkeet ovat olleet noin 400 henkilöä käsittäviä.  Valmennussisällöt voidaan koostaa organisaation tarpeista lähtien.

Nyt on aika hyödyntää kevään poikkeusaika kehittämiseen.  On aika katsoa myös syksyyn 2020 ja varmistaa organisaation ja tiimien toimivuus. On aika ajatella luovasti ja samalla tukea muutosta valmennuksellisin keinoin. Jos toimit yrityksessä, ota yhteyttä niin selvitetään organisaatiosi tilanne. Jos olet tukemassa organisaatioiden kehittämistä valmentajana, tunnista muutostilanteessa oleva asiakkaasi ja ota yhteyttä. Kun Täsmäkoulutus alkaa kiinnostaa, niin yhteyshenkilö on Hannu Häyrinen, hannu@mlp.fi tai puh 0440 555075.


Kirjoittaja Hannu Häyrinen, KTM, on MLP:n perustaja.